Школа по балет „Класически танц”

Школи

Школата по балет „Класически танц” към Народно читалище „Отец Паисий” – Варна е създадена през месец септември 2015г. от Нина Иванова. Вeче три година в нея се обучават деца в две групи на възраст 3 – 17 г., по метода „Ваганова”. Това е балетна техника и система за обучение, развити през 20-те години на 20-ти век от руската балерина и педагог Агрипина Ваганова. Самата система на преподаване отделя еднакво внимание на всяка част от тялото. Подпомага отстраняването на много проблеми с опорно-двигателния апарат като плоскостъпие и гръбначни изкривявания.

Правилната постановка на тялото и прекрасата визия е необходимост в процеса на разтеж на всяко дете.

Силата на школата по балет „Класически танц” е в авторската хореография, поставена специално за съответните деца.

Преподавателката Нина Иванова е завършила Класически балет по метода Ваганова в Национално училище по Изкуствата „Добри Христов” – Варна и Балетна педагогика в Академия за Музикално, Танцово и Изобразително Изкуство – Пловдив.

Има богат танцов опит. Работила в ТМПЦ – Варна, Hurrem Sultan – Турция, Ballet Classico de Paris – Франция/Германия. Посещавала е балетни класове (уъркшопи) в престижни опери: Opera National de Paris – Франция, Staatsoper Hamburg, оперите в Хановер, Дюселдорф, Дортмунд, Кьолн.

Гастролирала в почти всички европейски държави, както и в Южна и Цетрална Америка.

Понастоящем преподава Класически балет в Национално училище по Изкуствата ”Добри Христов” – Варна. Нейни възпитаници са участници и лауреати от национални и международни балетни конкурси, някои вече са приети на работа в Софийска опера.