Фолклорен танцов театър „Родина”

Художествени Формации

Новатор в интерпретацията на танцовите форми, Фолклорният танцов театър „Родина” непрекъснато развива и задълбочава връзката между съвременното изкуство и корените на българския фолклор. Репертоарът, изграден изцяло от авторските танци на хореографа на ансамбъла Стефан Желязков, впечатлява с неповторимия си и оригинален стил.

Спектаклите на „Родина” разчупват рамките на традиционните концерти и по блестящ начин разкриват българската фолклорна традиция. Изпълненията на танцьорите се отличават с изключителна артистичност. И затова през 1998 г., четиридесет и три години след първото представление на ансамбъла, с премиерата на спектакъла „Нашенци” той се преименува във Фолклорен танцов театър „Родина”.Така на 21 декември 2003 година е изнесен първия за Фолклорния танцов театър спектакъл „Съдба“ – една изключително атрактивна и модерна интерпретация на българските фолклорни традиции.

През 2006 г. ФТТ „Родина” отбеляза своя 50-годишен юбилей със спектакъла „Разлистени корени” в Двореца на културата и спорта – Варна.

В търсене на корените ни, в навечерието Коледа, на 23 декември 2007 г., ФТТ „Родина” представи танцовия спектакъл „Коледна приказка”, вълнуващ разказ за традициите на българите.

Върхов в съвместните творчески търсения за художествен ръководител, танцьори и музиканти е последния в репертоара на ФТТ „Родина” танцов спектакъл „Пуста младост, сватба недолюбена”, представен на 5 май 2012г.

На 24 март 2016, Фолклорен танцов театър ”Родина” чества своят 60-годишнен юбилей, със спектакъла “Живи корени” в Двореца на културата и спорта – Варна.