Детски танцов ансамбъл „Зорница”

Художествени Формации

Създаден през 1987 г. в своя творчески път ансамбъл „Зорница” успя да се утвърди като един от най-добрите детски ансамбли в национален мащаб. Разнообразният репертоар с подчертано детска тематика прави малките изпълнители любимци на публиката както в страната, така и в чужбина. „Зорница” е традиционен участник в национални и международни конкурси и фестивали и е носител на много награди. Сред които: Гран При „Зелен свят”- Харков, Украйна/1996/, първа награда „Златната рибка”- Тулча, Румъния/1996/, специалната награда и купата на Двореца на културата и спорта на „Коледно надиграване”- Варна /1996, 2000, 2008/, Голямата на града „Децата на България танцуват” – Разград /2005, 2009, 2011/.

Има концертни турнета в Гърция, Белгия, Франция, Чехия, Италия, Турция, Румъния.

В навечерието на 1 юни 2017, ДТА”Зорница” чества своят 30-годишен юбилей, със спектакъла “И разгоря се огънят” в Летен театър – Варна.

Отново в Летен театър – Варна, пет години по-късно на 17юни , ДТА”Зорница” чества своят 35-годишен юбилей със спектакъла “Когато огънят не гасне”.

Подготвителна Група

Подготвителната група е неизменна част от ансамбъл „Зорница” за подготовка на кадри към концертния състав. Настоящата Подготвителна група е поредния наследник на ансамбъл „Зорница”. Основна задача на групата е творческото израстване на децата преди включването им в концертният състав. Преминали през Школата, малките изпълнители на възраст от 6 до 8 години участват в различни концертни изяви. Те също имат и своите успехи. Така през 2009 г. децата от Подготвителната група, при ДТА„Зорница”, спечелиха I- ва награда от националния конкурс „Децата на България танцуват”– Разград.

Школа

В Школата по народни танци са включени най-малките деца на възраст 4-5 години, които изучават българския фолклор. Тя е първия етап за подготовката на кадри за концертния състав. Школата е традиционна за ансамбъла и съществува още от създаването му. Обхванати от ранна възраст, децата продължават своето развитие в Подготвителната група и ансамбъл „Зорница”. Тук е мястото където се полагат първите стъпки в танца и лъбовта към ДТА „Зорница”.